Hugo de Jonge wil meer regie nemen in de volkshuisvestelijke opgave en de inrichting van Nederland. Door de nieuwe Woonagenda waar hard aan gewerkt wordt wil hij het probleem van de Huizenmarkt aanpakken.

De huisvestiging van specifieke groepen komen aan de orde en er wordt rekening gehouden met natuur en klimaat. Of Hugo de Jonge hiermee bedoeld dat er ook naar woningbouw wordt gekeken in gebieden waar lage waterstanden zijn t.o.v. NAP? We zullen dit moeten afwachten.

Hoe beïnvloed de inval van de Russen in Oekraïne de huizenmarkt?

Laat mij eerst zeggen dat de inval van de Russen op Oekraïne erger is dan de woningmarkt situatie in Nederland. Ik ga uitleggen waarom de huizenmarkt nog slechter gaat worden.

Huizenmarkt wordt beïnvloed door:

  1. Inflatie
  2. Koopkracht
  3. Oorlog van Rusland
  4. Woningtekort komende jaren
  5. Energieprijzen woningmarkt
  6. Hypotheekrente
  7. Op langere termijn de waterhoogte t.o.v. NAP (grootste probleem)

Kort door de bocht kan je zeggen dat de woningmarkt en de ontwikkeling van de huizenprijzen op korte termijn wordt bepaald door vraag en aanbod. In een groeiende economie kan de woningmarkt wel tegen een stootje. Wat we nu meemaken, door Corona de oorlog in Oekraïne, betekent dat de huizenmarkt er binnenkort compleet anders uit komt te zien. Door Corona is er een grondstof tekort waardoor veel producten niet of nauwelijks gemaakt kunnen worden. De prijzen worden opgedreven waardoor de inflatie stijgt. Een stijgende inflatie betekent een oplopende hypotheekrente waardoor je minder kan lenen.  De koopkracht gaat achteruit. Door de stijgende hypotheekrente, oplopende energieprijzen en de oorlog zal de woningverkoop minder worden. In het eerste kwartaal van 2022 zijn al 18% minder huizen verkocht dan in het laatste kwartaal van 2021. Ook worden er méér huizen aangeboden in het eerste kwartaal van 2022.

Huizenprijzen langzaam lager

De woningprijzen zullen langzaam dalen. Ik bedoel daarmee te zeggen dat het overbieden op een woning minder wordt.  Dus stel dat een huis wordt aangeboden voor € 450.000,- dan werd deze woning voor 2022 nog met € 50.000,- tot € 150.000,- overboden. Dit afhankelijk van de regio. Op dit moment zal je bijna de helft minder hoeven te overbieden. Betere huizenprijzen is afhankelijk van de huizenmarkt welke o.a. door Hugo de Jonge wordt gestuurd.

Het hele probleem van de brandstofprijzen en de enorme inflatie kan je niet alleen op het bordje leggen van de minister van Wonen.