Investeren in aandelen

Beleggen in aandelen is de populairste vorm van beleggen. Er worden aandelen ingekocht en er wordt geld mee verdient als deze later in de tijd verkocht zullen worden in een koers die hoger is. Waar ook mee verdiend kan worden, is als het bedrijf waar de aandelen zijn gekocht dividend uitkeert. In allebei de gevallen zult u meeliften in de groei van een bedrijf en/of winst dat het bedrijf realiseert.

Beleggen in Nederland is zeker populair; meer dan een miljoen mensen beleggen. Het is echter niet voor iedereen weggelegd, omdat het risico’s met zich meebrengt, waar u over kunt lezen in het kopje ‘Risico investeren’. Hierbij is het van belang dat u voldoende spaargeld bezit, die u een langere periode kunt missen. Belangrijk is om er rekening mee te houding dat wanneer het rendement uit blijft, het risico aanwezig is dat de inleg, of een deel van de inleg nooit meer terug wordt gezien.

Over het algemeen geldt de regel dat u niet zomaar aandelen kunt kopen bij het bedrijf zelf waar u wilt beleggen. Hiervoor zal u aangesloten moeten zijn bij een beleggingsplatform, wat ook wel brokers wordt genoemd.

Hoe verdient u geld met aandelen?

Zoals hierboven al is vermeld, zijn er twee manieren om geld te verdienen met aandelen. Dit kan door het dividend en de koerswinst.

Geld verdienen aan de koerswinst

De koerswinst is vrij vanzelfsprekend; elk bedrijf is een bepaald bedrag waard. Wanneer die waarde stijgt, zal dit invloed hebben op de koers van de aandelen. Als u uw aandeel voor een hoger bedrag zult verkopen dan het bedrag wat u betaald heeft voor het aandeel, dan wordt er gesproken van koerswinst. Wanneer u het idee heeft dat een bedrijf goed loopt, dan is het verstandig om hier in te beleggen en dan zult u meeliften in de stijging van de waarde van een bedrijf.

Geld verdienen aan het dividend

Bij veel bedrijven is de waarde van het bedrijf vrij stabiel. Hierbij zal de koerswinst wat beperkter zijn, maar kan het dividend wel interessant zijn. Bij verdienen met aandelen door het dividend, wordt er gesproken van winstuitkering. Het bedrijf moet hiervoor winstgevend zijn. Het nadeel van investeren in het dividend, is dat ondernemingen geen verplichtingen hebben om het dividend uit te keren, zelfs als er voldoende middelen zijn om dit waar te maken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat bestuurders de winst investeren in het bedrijf, of dat ze het dividend niet uit betalen maar het dividend in aandelen uitkeren.