Investeren in vastgoed

Er zijn telkens meer vermogende particulieren die graag investeren in onroerend goed.

Voordelen van investeren in vastgoed

Een reden hiervoor is dat vastgoed een stuk minder gevoelig is voor inflatie dan beleggen in aandelen of sparen dat is. Dikwijls stijft de waarde van het vastgoed mee en de huurprijzen zullen mee stijgen. Dit betekent dat de investeringen in het vastgoed de waarde behouden.

Het rendement is een ander voordeel van geld investeren in vastgoed. Het rendement is in de potentiële stijging van de waarde van het pand en in vorm van de inkomsten van de huur. U zult maandelijks profiteren van de inkomsten van de huur door uw investering in vastgoed. De maandelijkse lasten van de financiering van uw pand kunt u hiermee betalen. Het resterende bedrag wat u overhoudt, zal u kunnen houden of opnieuw investeren.

 

Daarbij zal uw vastgoed vaak meer waard worden. Deze stijging van de waarde zal een rendement op lange termijn opleveren. Het kan wel voorkomen dat de waarde een flinke daling ondergaat. Dit hoeft echter geen probleem te zij, zolang het niet verkocht hoeft te worden.

Financieren van vastgoed

Er is eigen vermogen nodig om te kunnen investeren in vastgoed. Het is onmogelijk om het hele pand te financieren. Het financieren voor een investering in vastgoed kan in verschillende vormen; het kan worden gefinancierd in de vorm van geld, maar het kan ook door overwaarde van de verhuurde panden in te zetten.

Risico’s bij investeren in vastgoed

Voorbeelden van mogelijke risico’s bij investeren in vastgoed zijn dat de huurder niet betaalt, of dat het pand leeg staat. Het kan ook zijn dat de huur niet meer voldoende rente oplevert als de rente zal stijgen. Er zitten ook verschillende voorwaarden aan de hypotheek van het pand waar in wordt belegd. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er meer moet worden afgelost wanneer de waarde van het pand daalt.