Heb je het gevoel dat je te klein woont of ben je van plan de keukenruimte uit te breiden? Dan zal je moeten wikken en wegen of een aanbouw tot de mogelijkheden behoort. Maar hoe ga je dit aanpakken? En heb je daar de nodige vergunningen voor nodig? Belangrijk is dat je je de vraag stelt of de investering van een aanbouw de moeite waard loont. Een vakspecialist helpt je hierbij. Surfen naar kosten aanbouw op www.deaanbouwexpert.nl geeft je hierbij praktische tips.

#1. Maak enkele kanttekeningen op voorhand

Wie een aanbouw wil plannen, zal met enkele factoren op voorhand rekening moeten houden. Op de eerste plaats zal je voor jezelf bepalen hoe groot de aanbouw moet zijn. Heb je een fundering nodig? En uiteraard de belangrijkste parameter: welk budget voorzie je voor het aanbouw project?

#2. Vergunning aanvragen of niet

Je zal enkele aanvragen moeten doen als je wil gaan investeren in een aanbouw en bekijken of je bepaalde vergunningen nodig hebt. Als je de nodige aanvraagformulieren van de gemeente hebt ingevuld, zal je gemiddeld zo een achttal weken moeten wachten of je groen licht krijgt. Als dit niet het geval is, beschik je over de mogelijkheid om een bezwaar verzoekschrift aan te tekenen.

#3. Waarschijnlijk een waardevermeerdering als gevolg

De investering van een aanbouw zorgt automatisch voor een waardevermeerdering van je woning. Om die reden is het heel belangrijk dat de werken door professionele mensen worden uitgewerkt. De aanbouw kan voor een meerwaarde zorgen door bijvoorbeeld extra isolatiematerialen aan te brengen of een dakterras te voorzien. Wil je later het huis verkopen, dan gaat de investering van de aanbouw zich sowieso terugbetalen.

#4. Denk na over de binnenkant van de aanbouw

Bij een aanbouw gaat de meeste aandacht uit naar de buitenkant. Nochtans mag je het interieur gedeelte niet over het hoofd zien. De aanbouw vormt vaak een verlengstuk van je woonkamer. Op dat vlak zijn het plafond, de vloer en de muurkleur niet te verwaarlozen eyecatchers. Ook de praktische kant zoals verwarming en de plaats van stekkers zijn heel belangrijk.

#5. Zoek mogelijk hulp bij een architect

Een architect onder de arm nemen is nooit een slecht idee en kan achteraf gezien geen slechte investering zijn. In vele gevallen haalt een architect meer uit je investering dan je zelf zou kunnen bedenken.