Een veelgestelde vraag is hoe ver een incassobureau mag gaan in het innen van openstaande rekeningen. Er zijn wettelijke grenzen aan wat een incassobureau wel en niet mag doen. In dit blogartikel leggen we uit waar die grenzen liggen, zodat je weet waar je aan toe bent als je te maken krijgt wanneer je een incassobureau in Roosendaal in wilt huren.

Dezelfde rechten als jij

Een incassobureau mag in principe alles doen wat jij als schuldeiser ook zelf kan doen. Dit betekent dat het bureau ervoor kan zorgen dat je geld van je debiteur ontvangt. Het bureau mag de debiteur dus benaderen om te vragen om het openstaande bedrag te betalen. Ook mag het incassobureau contact opnemen met derden, zoals de werkgever of bank van de debiteur, om te proberen het geld boven water te krijgen. Daarnaast kan een incassobureau een gerechtelijke procedure tegen de debiteur starten als er geen andere oplossing is.

De grenzen van een incassobureau

Een incassobureau mag dus veel doen om ervoor te zorgen dat je je geld krijgt, maar er zijn wel grenzen aan wat het bureau mag doen. Zo mogen incassobureaus bijvoorbeeld niet:

– Buitensporige of onredelijke bedragen in rekening brengen;

– Bedreigende of beledigende taal gebruiken;

– Onjuiste informatie verspreiden;

– Post door derden laten bezorgen;

– Zonder toestemming van de schuldeiser contact opnemen met derden.

 

Als een incassobureau zich niet aan deze regels houdt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Zo kan de rechter bijvoorbeeld beslissen dat het incassobureau geen geld meer mag innen, of zelfs dat het bureau een boete moet betalen.

De voordelen van een incassobureau inhuren

Als je ervoor kiest om een incassobureau in te schakelen voor het innen van openstaande rekeningen, zijn er een aantal voordelen:

– Je hoeft je niet druk te maken over het innen van je geld;

– Een incassobureau weet precies hoe het moet handelen om ervoor te zorgen dat je je geld krijgt;

– Als er toch gerechtelijke procedures nodig zijn, regelt een incassobureau dit voor je.

 

Dit waren de belangrijkste regels waar je als schuldeiser rekening mee moet houden als je een incassobureau in wilt schakelen. Wanneer je weet waar de grenzen liggen, kan een incassobureau een goede oplossing zijn om je geld te krijgen.