Op het moment dat je een debiteur hebt die zijn rekening niet betaald dan kan je een incassobureau inschakelen. Ook voor debiteurenbeheer zit je goed bij de meeste incassobureaus. Je kan op een eenvoudige manier een incassozaak starten. De meeste bureaus werken met een online platform waar je binnen enkele minuten je facturen kan opsturen. Dezelfde dag gaat het incassobureau dan voor je aan de slag om de debiteur te bereiken.
Wat je moet weten over een goed incassobureau
Als je een goed incassobureau inschakelt dan betekent dit dat je in de meeste gevallen een persoonlijke incasso manager hebt. Deze kan je rechtstreeks benaderen via de e-mail, telefoon of chat. Zo heb je een vast aanspreekpunt als je advies nodig hebt of met vragen rondloopt waar je graag zo snel mogelijk een antwoord op wilt hebben. Daarnaast werkt een goed incassobureau vaak met een goed en uitgebreid online platform. Op dit platform vind je overzichtelijk het beheer van je debiteuren en incassozaken terug. Elke wijziging wordt direct doorgevoerd zodat je constant een overzicht hebt van de huidige stand van zaken.
Hoe gaat een incassozaak in zijn werk
Om te zorgen dat je een goede klantbeleving ervaart wordt er gebruik gemaakt van respect bij het benaderen van je debiteuren om zo de beste resultaten voor je te behalen. In de tussentijd word je via de e-mail, applicatie of telefonisch op de hoogte gehouden van de voortgang van je zaken. Je kan hier zelf je voorkeur voor aangeven. Op het moment dat het gelukt is om je incasso te incasseren dan ontvang je binnen 24 uur het geld op je rekening gestort.
De kosten bij het starten van een incassozaak
Een incassozaak starten brengt voor jezelf en je debiteuren extra kosten met zich mee. Als opdrachtgever rekenen veel incassobureaus een vast tarief van bijvoorbeeld 15 procent behandelingskosten over de hoofdsom die geïncasseerd wordt en hierbij geldt vaak een minimum van 15 euro per incassodossier. Op het moment dat het niet lukt om je zaak te incasseren bij je debiteur dan zijn er verschillende mogelijkheden. Bij je debiteur worden naast de hoofdsom die geïncasseerd wordt tevens incassokosten en wettelijke rente in kosten gebracht.
De Wet Incassokosten (WIK)
De incassokosten zijn over het algemeen gebaseerd op de Wet Incassokosten (WIK). Als je in je Algemene Voorwaarden een bepaling met betrekking de incassokosten hebt opgenomen dan worden de kosten op basis van deze bepaling berekend. Volgens de WIK worden er over de eerste 2500 euro 15 procent incassokosten berekend met een minimum van 40 euro. Over de daaropvolgende 2500 euro wordt 10 procent berekent. Over de volgende 5000 euro wordt er 5 procent berekent en 1 procent over de volgende 190000 euro. Over het resterende bedrag tot een maximum van 6775 euro wordt 0,5 procent berekent.
Juridische stappen
Als het niet lukt om de vordering te incasseren dan kunnen er juridische stappen gezet worden. Helaas is het niet altijd mogelijk om een incassozaak tot een goed einde te brengen zonder de juridische weg te bewandelen. Een incassobureau kan je hierin ook bijstaan.
Start binnen twee minuten je eerste incassozaak via Incassonet.nl.